Blade Sunucu Mimarisi ve Sanallaştırma

Üniversitemizin tüm birimlerine hizmet sunan rektörlük binasındaki sistem odası sunucu altyapı ve mimarisinde  günümüz teknolojileri çerçevesinde büyük değişiklikler yapılarak;

• Sunucularda Blade mimarisine geçildi.
  • 1 adet blade şasi (16 boy yarım, 8 boy tam kapasite) ve 4 adet yarım boy blade sunucu alımı yapılarak sistem odasına kurulumu yapıldı.
  • Bu blade sunucular üzerine üniversitemiz sanal sistem altyapısı taşındı.
  • Sunuculara toplam sahip olma maliyeti düşürüldü.
  • Sanallaştırma işlemleri daha uygun ve kolay yönetilebilir hale getirildi.
  • Mevcut sistem üzerine sunucu eklemenin daha kolay olduğu, daha esnek ve daha düşük enerji tüketiminin yolu açıldı.
  • Yeni mimaride sistem gereksinimleri doğrultusunda balde sunucu sayısı 16 adete kadar yükseltilebilme imkanı sağladı.

Sunucu sanallaştırmanın avantajları;

Üniversitenize hizmet sağlayan fiziki sunucuların, sanal sunucular üzerine taşınarak bir havuz oluşturulması sonucunda;

• Fiziki sunucunun kapasitesini tam olarak kullanamama gibi bir dezavantaj ortadan kaldırıldı.
  • Operasyonel işlemlerin daha hızlı yapılması imkanı sağlandı.
  • Mevcut eski sunucularda sanal havuza taşınarak 7 fiziki sunucumuzda yaklaşık 50 adet sanal sunucu parkı oluşturuldu.
  • Sunucu sanallaştırma işlemleri sayesinde tüm sunucuların performans durumları anlık olarak monitörize edilerek yakın ve uzak ortamlardan izlenebilir ve yönetilebilir konuma getirildi.
  • kaynakların daha optimize kullanılması imkanı sağlandı.

Son Güncelleme Tarihi: 03 Aralık 2015, Perşembe