Sistem Odası - Felaket Kurtarma Merkezi (Fkm)- İş Sürekliliği Projesi

Sistem Odası - Felaket Kurtarma Merkezi (Fkm)- İş Sürekliliği Projesi

Kurumlar için, vermekte oldukları hizmetleri herhangi bir nedenden dolayı verememez duruma gelmek önemli sorunlara yol açabilmektedir. Bu nedenle, oluşabilecek sorunlar için önceden tedbirler almak ve Risk Yönetimi oluşturmak gerekmektedir.

Bu planlamada öncelikle olası riskler ve bu riskleri ortadan kaldırmak için alınması gereken tedbirler ile her türlü tedbire rağmen bu risklerin gerçekleşmesi durumunda yaratacağı etkilere rağmen hizmet sürecini aksamadan nasıl devam ettirileceği çözümlenmelidir.

Bu amaçla olası bir felaket durumunda dahi kurumumuz Bilişim hizmetlerini kesintisiz yürütebilmek amacı ile birimimiz tarafından Felaket Kurtarma Merkezi ve İş Sürekliliği Projesi hayata geçirilmiştir.

Bu proje kapsamında, hem mevcut depolama alanımızı genişletilmiş hem de verilerimizin tek bir depolama alanında meydana gelebilecek arızalardan kaynaklanacak kayıplarını ortadan kaldırmak amacıyla sistem odası bir birinin yedeği olarak çalışacak yeniden yapılandırıldı. Bu sayede hem daha fazla veri alanı hem de veri yedekliliği sağlandı. Bu bağlamda toplam kapasitemiz 220TB’a yükseltildi. Proje kapsamında yapılan çalışmalar şu şekildedir.

  • Rektörlük Binasındaki mevcut Sistem ve Enerji odalarının yeniden düzenlenmesi.
  • Mevcut sistem odasındaki kabinet yapısı değiştirilerek  Fanus yapıya geçilmesi
  • İklimlendirme ve enerji alt yapıları ve kablolama sisteminde gerekli değişiklikler yapılarak alttan soğutma sistemine geçildi.
  • Server ve Veri depolama birimlerinin yedekliliği sağlayacak şekilde konumlandırılması.
  • İki sistem odası arasındaki gerekli fiber alt yapı çalışmalarının yapılması.
  • Her iki sistem noktasının Aktif-Aktif çalışır konuma getirilmesi.

Bu kapsamda konumlandırılan ürünler

Ürünler

Adet

Sunucu Raf Sistemi

1

Blade Tipi Sunucu

4

Veri Depolama Birimi

1

Veri Merkezi Ağ Anahtarı

2

Bulut Yönetim Yazılımları

1

Server Anti Virüs Yazılımı

1

Sistem Odası ve Enerji Odası Düzenlemesi

1

Yedek Sistem Odası oluşturma

1

 

 

  • Bu süreçte eski depolama alanımızdaki tüm veriler yeni depolama alanımıza taşındı ve eski depolama alanımızda, yeni depolama alanındaki verilerin yedeklerinin muhafaza edildiği bir sistem haline dönüştürüldü.

SİSTEM ODASI GÖRSELLERİ

 

Son Güncelleme Tarihi: 28 Kasım 2022, Pazartesi