Laboratuvarlarımızda Sanallaştırma Çalışmaları

Laboratuvarlarımızda Sanallaştırma Çalışmaları

Sanallaştırma, IT işletmeciliğinde IT ortamının algılanan eylemlerden yola çıkarak kendi kendini yönetebileceği bir senaryo olan otomatik programlama ve utility programlamasında, bilgisayar işlemci gücü için  kullanıcıların sadece gerektiği kadar ödeme yapabilmesi avantajına  eğilimin sonucu olarak görülebilir. Sanallaştırmanın genel amacı, ölçeklenebilir iş yükünü geliştirirken yönetimsel görevleri merkezileştirmektir.

İşletim  sisteminde sanallaştırma,  donanımın; aynı anda birden fazla işletim sistemi  çalıştırabilmek için yazılım kullanması olup mainframe bilgisayarlarda işlemci gücünden tasarruf etmesi için kullanılmaya başlanmıştı.

Sunucu sanallaştırması; bireysel sunucuların, işletim sistemlerinin ve işlemcilerin numaralar ve kimlik bilgileri gibi  sunucu  verilerini, sunucunun kullanıcılarına karşı maskelemektir. Buradaki amaç; artan kaynakların paylaşımı, kullanımı ve kapasitenin sonradan arttırılacak şekilde korunmasını sağlarken kullanıcının, sunucudaki karmaşık ayrıntıları bilmesi ve sunucuyu yönetmesini önlemektir.

Bu amaçla; İktisadi ve İdari Bilimler, Fen Edebiyat ve İlahiyat Fakülteleri Bilgisayar Laboratuvarlarında Sanal Sunucular kurulmuştur.

Son Güncelleme Tarihi: 28 Kasım 2022, Pazartesi